В периода 2023-2024 г. Ти Ейч Консултинг ООД изпълнява озеленяване на частен имот в ‘София Парк’, намиращ се в жк. София Парк, гр. София.

  • Характеристики на имота:

Обектът представлява луксозен жилищен имот с площ 3410 м², който изисква пълен набор от професионално изпълнени елементи, в които екипът на фирмата влага дългогодишния си опит и компетентност.

  • Озеленяване:

От общата площ на имота 74% са предвидени за озеленяване, което се развнява на 2530 м². Процентът на високата дървесна растителност е 50.30% (от 70% ОЗ) и заема площ от 1202 м², а затревената площ е 2000 м².

Предвидената едроразмерна растителност е съставена от разнообразни иглолистни видове и широколистни видове.

Използваните иглолистни видове, които са по-забележителни, включват:

  • Abies concolor
  • Juniperus communis ‘Blue arrow’
  • Pinus nigra Bonsai
  • Високи лейландски кипариси (Cupressus leylandii) формират жив плет. По желание на клиента е добавено и коледно дръвче – Picea pungens ‘Glauca’.

От използваните широколистни растителни видове с най-висока декоративна стойност са:

  • Magnolia grandiflora
  • Acer palmatum
  • Prunus serrulata ‘Kiku-sh idare-zakura’

Постигнатата цветова хармония се дължи на монохромната цветова гама, която се следва при подбора на всички растителни видове:

Преобладаващите цветове за цъфтящите цветни и храстови видове са в бялата и синята гама – решение, което бе съгласувано с предпочитанията на клиента.

Иглолистните видове, допълващи гамата, са Juniperus squamata ‘Blue star’ и ‚Picea abies ‘Nidiforms’, а широколистните са: Hydrangea macrophylla ‘Blue wave’, Hydrangea paniculata ‘Hercules’ и Lavandula angustifolia ‘Munsted’. За направата на жив плет в рамките на обекта е използван Prunus laurocerasus ‘Novita’, който също допълва хармонията.

В проектното решение е включено засаждане на люляци, рози и зона с луковични растения, които да се заменят с есенно зацветяване. Забележителен декоративен ефект придават и тревите Pennisetum alopecuroides, Festuca glauca и Cortaderia selloana, които също съвпадат с избраните цветови гами, както и лианите Wisteria sinensis и Hedera helix ‘Gold heart‘.

  • Моделиране на терена:

Изпълнен е забележителен скален кът, за направата на който бяха необходими 2 тона камъни морени (с разновидност от 10 вида по-малки и по-големи камъни), който се превръща в отличителен елемент в рамките на обекта. В процеса на изпълнение са внесени 700 кубика хумусна почва и 6 тона декоративен камък за открит дренаж, а изграждането на парковите елементи е със скрит бордюрен профил.

  • Дейности по изграждането:

В изграждането на озеленяването на частен имот София Парк Ти Ейч Консултинг ООД включва следните елементи:

– Ландшафтно пре-проектиране и осъществяване на Авторски надзор по всички специалности;
– Вертикално планиране;
– Механизирано почистване на прилежащите зелени площи;
– Озеленяване;
– Доставка на хумус, чакъл, разделителна лента, декоративен камък и други;
– Доставка и полагане на открит дренаж с декоративен камък;
– Подбор, доставка и засаждане на декоративна растителност;
– Затревяване с многокомпонентна тревна смес.